Locuri ideale pentru a savura o cafea

Consumata absolut de toate paturile sociale, istoria cafelei a inceput in platourile inalte ale Etiopiei, intr-o zona cunoscuta sub numle de “Kaffa”. Conform legendelor, se spune ca aici a trait un pazitor de animale pe nume Khaldi, care a observant intr-o buna dimineata comportamentul ciudat al caprelor sale. Acestea deveneau agitate si pline de energie imediat dupa ce reuseau sa consume anumite fructe de culoare rosie din tufisurile meleagurilor din Kaffa. Uimit si totodata curios de efectul acestor fructe ‘neobisnuite’ pastorul a gustat din ele. Astfel, se spune ca acesta a fost vazut de un grup de calugari cum dansa impreuna cu caprele sale. Acestia din urma au descoperit prin fierberea boabelor lichidul aromat ce alunga oboseala si somnolenta pe parcursul ceremoniilor religioase.

Anii au trecut, iar in Constantinopulul anilor 1475 se deschideprimul magazin de cafea din lumea, cu numele de Kiva Han. Astazi, acest nume este preluat de o mica si cocheta cafenea din centrul vechi al orasului Istanbul. Raspandita in toata lumea, aroma cafelei se degusta cel mai placut pe malul Bosforului, acolo unde stilul oriental al barcutelor ce traverseaza cea mai ingusta stramtoare intercontinental este imprumutat si de patronii localurilor din zona. Aici, cafeaua din boabe proaspete este macinata dupa care este preparata ca la ea acasa. Multitudinilor sortimente de cafea li se pot adauga optional biscuit din cereale sau chiar arome de alcool, gen whisky sau rom.

In Europa, cafeaua ajunge pentru prima oara prin portul din Venetia. De aici putem spune ca istoria acestaia a fost preluata de italieni, caci in 1903 a fost inventata prima masina espressor. Ca niste adevarati cu ceritori, italienii descopera retete unice in lume de preparare a cafelei iar faima lor a fost raspindita cu usurinta pretutindeni. Inca din aceea vreme si pana in zilele noastre, consumul de cafea a intrat in obisnuinta italienilor, a caror zi de lucru incepe obligatoriu cu un scurt “colazione” ce trebuie sa contina neaparat o cescuta de cafea plus unul sau doi biscuit cu cereale. Cel mai indicat local de a savura din retetele originale ale venetienilor este cafeneaua „Caffè Florian”, inaugurată pe 29 decembrie 1720 si devenita in timp un reper al vietii mondene, artistice si cultural venetiene. Pragul acestei cafenele a fost trecut in delungul anilor de nume ilustre precum precum Goldoni, Goethe, Chateaubriand, Proust, D’Annunzio, Stravinski sau Modigliani.