Palatul Schonbrunn din Viena

Palatul Schonbrunn din Viena a fost constuit la solicitarea lui Leopold I conducator al imperiului austro-ungar, constructia a inceput in anul 1695. Arhitectul care a primit misiunea sa supervizeze aceasta grandioasa constructie a fost Bernhard Fischer von Erlach, cel mai mare arhitect al epocii baroce. Solicitarea lui Leopold I a fost ca acest palat sa concureze ca si ordin de marime cu Palatul Versailles din Paris. Astfel s-a constuit Palatul Schonbrunn care nu mai putin de 1.441 sali, saloane si camere.

Palatul Schonbrunn impreuna cu cladirile anexa si parcul imens din jurul palatului este unul dintre cele mai importante obiective culturale si turistice din Austria. Palatul este construit in stil baroc si rivalizeaza nu numai cu Palatul Versailles dar si cu orice alta cladire de acest nivel din Europa si din lume.

Imparatul Franz Joseph care a domnit intre anii 1848 - 1916 s-a nascut aici in anul 1830 si si-a petrecul ultimii ani din viata in intregime in Schonbrunn. In anul 1918 palatul a devenit proprietatea noii republici. Avand in vedere importanta sa istorica, precum si amplasarea sa spectaculoasa acest palat este poate cel mai important obiectiv turistic care merita sa fie vizitat in Viena. Intregul complex Schonbrunn se gaseste pe lista patrimoniului cultural UNESCO.

Un tur al palatului nu trebuie ratat, deoarece ofera sansa de admira apartamentele fantastice ale Mariei Tereza, salii ei de sedinte, dormitorul si salonul in care tanarul Mozart cand pentru imparateasa. Puteti admira de asemenea camerele si saloanele tanarului cuplu Imperial Franz Joseph si Imparatesei Sissi. Interiorul este format din plafoanecu fresce, candelabre de cristal, oglinzi uriase si ornamente aurite.

Arhitectura cu care construit Palatul Schonbrunn a aratat foarte clar ca acesta urma sa devina resedinta regala. Gradinile nobile si gratios planificate, intercalate cu fantani prin care curge apa cristalina, plante si pomi cu vegetatie luxurianta, impanzit cu marmura si cele mai pretioase statui din bronz intregesc maiestria cu care a fost construit acest palat.