Destinatie de vacanta, Malta

Scaldata de soarele partii de sud a Marii Mediterane, situate intre Sicilia si Libia, micul arhipelag maltez are o istorie la fel de semnificativa ca si pozitia sa geografica. Misterul, tragedia si eroismul dau farmec trecutului acestuia; soarta acestei minunate tari, nu o singura data, a schimbat intreaga istorie a Europei. Republica Malta este o tara foarte mica. Insula principala se intinde pe o suprafata de mai putin de a suta parte din cea a insulei vecine, Sicilia. Al doilea ingredient de baza la arhipelagului maltez este Gozo.
Aceasta, mai fertila decat Malta, este mai putin populate si mai putin frecventata de turisti, avand un character foarte aparte. Singura insula populata, in afara de cele doua anterior mentionate, micuta Comino, este in cea mai mare parte posibil de zarit de pe puntea bacului care leaga Malta si Gozo.
Suprafata totala a arhipelagului se ridica la cca. 316 km patrati, iar populatia este de aproximativ 375 000 de locuitori, dintre care cea mai mare parte vorbesc limba engleza.
In general, ramasitele romane sunt relicve moderne in Mala. Cu mii de ani inaintea Imperiului Roman, insulele au fost locuite de oameni care au construit temple grandioase. Aceste caracteristici ale ingineriei din epoca pietrei devin mai impresionante, luand in consideratie ca acestea au fost construite inaintea piramidelor egiptene si a complexului Stonehenge. Nimeni in nici o alta parte a Europei nu a proiectat asemenea monumente impresionante, cu atat de mult timp in urma, in epoca preistorica. Mai frustrant este faptul ca nimeni nu stie cine au fost sau unde s-au dus aceia care ne-au lasat amintire aceste vechi pietre.
In secolul al-XVI-lea, cavalerii apartinand Ordinului St. John au fost expulzati din Rhodos de catre fortele turcesti ale lui Soleiman Magnificul si s-au deplasat catre Malta, in cautarea unui port, la adapost de furtuna. Si aici au ramas pentru doua secole si jumatate, platind o renta anuala catre reprezentantii regelui Spaniei.
Cand turcii au asediat Malta, populatia civila inocenta a suferit pierderi dureroase, dar insula a reusit sa reziste si ca urmare a acestui triumph, cavalerii au construit un oras fortificat, pe un promontoriu cu vedere la unul din cele mai mari porturi naturale europene. Ei l-au numit La Valetta, dupa Grand Master-ul lor francez, Jean Parisot de la Valette. Alte orase malteze au distinctia lor proprie si o istorie bogata, astfel incat aproape fiecare sat este demn de a fi vizitat.
Terenul dintre ele este plat – nu exista munti sau rauri – si intrepatruns cu ziduri di piatra pentru a proteja solul de eroziune. Primavara tinutul rural explodeaza de culoare, o data cu florile salbatice care se deschid.